موسسه حقوقی چیست؟

موسسه حقوقی، موسسه‌ای غیر تجاری و دارای شخصیت حقوقی مستقل که موضوع فعالیت آن، انجام امور راجع به وکالت دادگستری و ارائه دیگر خدمات حقوقی راجع به آن است. خدماتی…

موسسه حقوقی، موسسه‌ای غیر تجاری و دارای شخصیت حقوقی مستقل که موضوع فعالیت آن، انجام امور راجع به وکالت دادگستری و ارائه دیگر خدمات حقوقی راجع به آن است. خدماتی از قبیل مشاوره حقوقی در امور قضایی، معرفی وکیل یا وکلای دادگستری به متقاضیان استفاده از خدمات مذکور و زمینه سازی انعقاد قرارداد وکالت، ارتقای فرهنگ حقوقی و گسترش وکالت و معاضدت قضایی در جامعه است. به طور مثال بنیاد حقوقی میراث ، موسسه حقوقی است که تمامی اعضای، آن دارای پروانه رسمی وکالت دادگستری هستند و چندین سال سابقه درخشان در عرصه وکالت در محاکم دادگستری را دارا هستند.

در ادامه این مقاله به شرایط ثبت موسسه حقوقی، خدمات قابل ارائه و…خواهیم پرداخت با ما، بنیاد حقوقی میراث همراه باشید.

شرایط ثبت موسسه حقوقی چیست؟

شرایط ثبت موسسه حقوقی چیست؟

مطابق شرایط مندرج در لایحه نحوه تشکیل و فعالیت موسسات حقوقی ارائه دهنده خدمات وکالتی، موسسه حقوقی توسط حداقل سه نفر از وکلای دادگستری که محل اشتغال آنها یکسان و در پروانه معتبر و تمدید شده آنان درج شده است، تأسیس می شود و دفتر موسسه در همان محل دایر می‌ گردد.

مطابق ماده ۱۸۷ قانون برنامه سوم توسعه، موسسات حقوقی باید از قوه قضاییه مجوز دریافت کنند و این صلاحیت و اختیار از جانب قوه قضاییه به کانون وکلا و مرکز وکلا سپرده شده است.

کانون های وکلای دادگستری و مرکز وکلای قوه قضاییه این مجوز را فقط به فرد دارای پروانه وکالت دادگستری اعطا می نمایند و بر طبق مصوبات داخلی برای اعطای این مجوز گاها سابقه فعالیت تا 5 سال و عدم سوء پیشینه کیفری را لحاظ کرده اند که متقاضیان با مراجعه به کانون وکلا یا مرکز وکلای محل درخواست به طور دقیق تر می توانند از مصوبات داخلی کانون مربوطه جهت اعطای مجوز مطلع شوند.

ثبت موسسه حقوقی

بر اساس ماده ۶ لایحه فوق الذکر مرجع ثبت موسسه حقوقی، اداره ثبت شرکتها و موسسات غیر تجاری حوزه فعالیت موسسه و در محل هایی که اداره ثبت شرکتها و موسسات غیر تجاری تشکیل نشده، اداره ثبت اسناد و املاک حوزه فعالیت آن موسسه است.

اساسنامه موسسه حقوقی پس از امضای کلیه موسسان، به مرجع ثبت موسسه تسلیم می شود. این اساسنامه مشتمل بر مواردی از قبیل نام، موضوع، مرکز فعالیت موسسه، مشخصات و اقامتگاه موسسان، شماره پروانه وکالت موسسان، شماره مجوز تأسیس، مدت موسسه، سرمایه موسسه، ارکان موسسه و حدود وظایف و اختیارات آنها، نحوه تغییرات اساسنامه می باشد که نمونه آن توسط کانون و مرکز تهیه و پس از تأیید قوه قضائیه به اطلاع متقاضیان ثبت رسانده می شود.

مطابق رأی هیئت عمومی دیوان عدالت اداری، سازمان ثبت اسناد و املاک کشور مکلف است قبل از ثبت موسسه حقوقی از کانون وکلا و مرکز وکلا، صحت پروانه وکالت و مجوز ارائه شده از سوی متقاضیان را استعلام بگیرد.

خدمات موسسات حقوقی چیست؟

موسسات حقوقی گستره وسیعی از خدمات حقوقی را ارایه می دهند، در عین حال موسساتی نیز وجود دارند که صرفا در حوزه خاصی خدمات حقوقی ارائه می دهند. به طور مثال فعالیت خاص یک موسسه می تواند ثبت شرکت ها و ثبت برند و ثبت اختراع باشد و یا موسسه ای صرفا در زمینه دعاوی جزایی خدمات حقوقی ارایه دهد. این موضوع بستگی به هدف موسسین موسسه و تخصص اعضای شاغل در موسسه دارد. 

در موسسات حقوقی که فعالیت تخصصی ندارند خدمات ذیل ارائه می شود:

  1. وکالت در دعاوی حقوقی مانند الزام به تنظیم سند، مطالبه وجه، الزام به ایفای تعهد مالی یا غیر مالی و کلیه دعاوی که در دادگاه های حقوقی و یا عمومی حقوقی و مراجع بالاتر رسیدگی می شود.
  2. وکالت در دعاوی کیفری مانند کلاهبرداری، سرقت، قتل و مواد مخدر ، خیانت در امانت و کلیه دعاوی که در دادسرا، دادگاه کیفری 2، دادگاه انقلاب، دادگاه کیفری یک و مراجع بالاتر رسیدگی می شود.
  3. وکالت در دعاوی خانواده مانند مطالبه مهریه، طلاق اعم از توافقی یا به درخواست زوجه یا زوج، الزام به تمکین و مطالبه نفقه، حضانت و اثبات نسب، تغییر نام، اثبات حجر و کلیه دعاوی که در دادگاه های خانواده رسیدگی می شود.
  4. وکالت در مراجع شبه قضایی مانند اداره کار، تعزیرات حکومتی، سازمان نظام پزشکی و اجرای ثبت اسناد رسمی و سایر مراجع شبه قضایی
  5. وکالت در دیوان عدالت اداری مانند درخواست ابطال مصوبات و بخشنامه ها 
  6. مشاوره و تنظیم لوایح مورد نیاز مراجعان در دعاوی  مدنی، جزایی و خانواده
  7. تنظیم قرارداد در زمینه های متفاوت ملکی ، تجاری و استخدامی
  8. برگزاری جلسات صلح و سازش و حل اختلاف در صورت تقاضای موکلین

در یک موسسه حقوقی که موسسین آن وکلای متخصص و باسابقه هستند هر چند ممکن است هزینه های شما در مقایسه با مراجعه به دفتر  وکیل بیشتر باشد، ولیکن این مزیت را دارد که پرونده شما به وکیل متخصص ارجاع می شود و بر فعالیت و عملکرد وکیل نظارت دقیق وجود دارد و علاوه بر همه این ها امکان به مشارکت گذاشته شدن مساله قانونی شما و تصمیم جمعی درباره پیدا کردن مسیرهای قانونی بهینه همواره وجود دارد.

برای دریافت کلیه خدمات حقوقی، می‌توانید از طریق بخش “خدمات”  با ما در ارتباط باشید.


دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
شما برای ادامه باید با شرایط موافقت کنید

آخرین نوشته ها

خدمات بیشتر